Lyko

e-handelsgigant indenfor hårpleje- og skønhed fordoblede ordrekapaciteten uden påvirkning i den daglige produktion

Lyko kunne opretholde fuld kapacitet og minimere kundepåvirkning, da de valgte at adskille projektledelsen på logistikcenterudvidelse fra den daglige drift, og fortsat holde en tæt koordinering. Fordobling af kapaciteten er gennemført på rekordtid.Den svenske e-handelsgigant, Lyko, har ombygget og udvidet deres lagerlogistiksystem til den dobbelte kapacitet. Det nye logistikanlæg skulle bygges i samme bygning som det eksisterende anlæg, der samtidig skulle køre fuld drift. De to opgaver kunne nemt føre til, at kunderne ville få ringere service, og at ledelsen ikke kunne holde fuldt fokus på driften og virksomhedens fortsatte vækst.

Det måtte naturligvis ikke ske. Lyko, der ligger i Dalarna, vokser årligt 35-40 procent, og en høj serviceleverancekvalitet er et væsentligt parameter. Lycos ledelse besluttede derfor at få ekstern support i processen med at gennemføre dette automatiseringsprojekt. 

-Vi startede vores automatiseringsrejse i 2017 for at kunne vækste, men vi indså hurtigt, at for at lykkes med vores planer indenfor den stramme tidsramme, vi havde, skulle vi gå sammen med mere erfarne eksterne ressourcer, siger Anna Persson, Chief Logistics Officer i Lyko. Hun fortsætter:

-Vi spurgte rundt i branchen, om hvem der bedst kunne rådgive os strategisk og hjælpe med implementering. En betroet kilde foreslog Langebæk. De havde kompetencerne, vi søgte, og vi indgik den første aftale.

-Automatiseringen gav den planlagte effektivitet og kapacitet, men vi voksede hurtigere, og allerede efter et år var der behov for at udvide fra 20.000 til 40.000 ordrer pr. dag.

-Og igen blev vi enige med logistikkonsulenten, Langebæk, om at fortsætte vores samarbejde. De havde vist os, at de var i stand til at imødekomme vores kultur og vejlede os i vores beslutningsproces under gennemførelsen af projektet.Partnerskab mellem eksperter

I oktober 2020 blev projektet skudt i gang. I første omgang var Langebæk involveret i detailprojekteringen af udvidelsen og i valget af de potentielle leverandører. Efter en gennemgang af en række leverandører blev SSI Schäfer valgt, og fra februar 2021 påbegyndte de arbejdet med at installere lagersystemer, nye plukkestationer og et shuttlelager (Cuby). Det nye anlæg var klar til integration med Lykos WMS-platform i juni. Efter tests blev det taget i brug 1. november, parat til Black Fridays store ordremængder.-Vi har mødt en meget stor tillid fra Lyko i projektforløbet, siger Anders Bartholin, Partner & Project Director hos Langebæk. Han fortsætter:

-Det har været meget spændende at støtte Lyko på deres rejse mod automatisering. Projektet er gennemført på baggrund af et tæt samarbejde med Lykos meget professionelle folk.

I mellemtiden kræver det en meget velovervejet ledelsestilgang at integrere konsulentbistand til at lede et projekt i denne skala i tæt samarbejde.

-Denne evne er noget, som Lyko har, og det driver deres entreprenørånd. De er vokset fra fem til 800 medarbejdere på 11 år, og organisationen er meget forandringsparat - også uden at kende alle svar på forhånd.

Anders udtaler:

-Lyko er eksperter i deres forretning, og vi er eksperter i logistik. Sammen har vi skabt en succesfuld løsning for deres forretning. Og han fortsætter:

-I denne proces kunne vi tilbyde dem en tryghed ved at minimere risici, stille med velafprøvede projektmodeller, der skaber struktur, samt sikre fremdrift i projektet. Arbejdet har været ledet af et lille projektteam bestående af centrale interessenter med en hands-on indstilling.

-Succesen for projektet har været stor involvering fra projektteamet og Lykos evne til hurtige beslutninger undervejs i projektet. Alt andet lige må de vigtigste nøgleord være engagement og forandringsparathed, slutter Anders Bartholin.

Teamet fik fra starten aftalt klare roller, ansvar og kompetencer med fokus på, at byggeprojektet og den daglige drift skulle køre parallelt og uden stop.

Af samme grund har ISS Schäfer udført arbejdet med udvidelsen om natten mellem 24 og 06 uden at forstyrre den daglige ordreproduktion. Efter sidste lagerarbejder var gået hjem, og før morgenholdet mødte ind.

Anna Persson tilføjer:

-En af styrkerne i Langebæks team er evnen til at forstå og respektere vores kultur. Mange udfordringer er løst af folkene i første linje i et positivt samarbejde. Et teknisk anlæg kan man altid designe. Den virkelige prøve er at få mennesker til at samarbejde. Det er lykkedes.

Det nye logistikcenter dækker 15.000 etagemeter og er dels centrallager for private labels og forsyner 35 egne butikker i Sverige og Norge, dels håndterer individuelle ordrer fra kunder i otte markeder. Pluklageret rummer over 65.000 produkter fordelt på mere end 1.500 brands og er fuldt automatiseret. 10 plukstationer og 52 pakkestationer håndterer ordrerne.Tredje projekt på vej

To Langebæk-konsulenter var fast på projektet, og fire specialister bidrog med specialviden undervejs i projektforløbet igennem lidt over halvandet år. IT-udviklingen og WMS-integrationen har Lykos egen IT-afdeling stået for.

Samarbejdet mellem Langebæk og Lyko har stået på over 4 år, hvoraf dette er det andet store projekt, Langebæk har udført for Lyko. Og samarbejdet fortsætter. Lyko har valgt Langebæk som strategisk rådgiver og projektleder på et nyt logistikcenter på 20.000 kvadratmeter, der vil give en samlet kapacitet på 100.000 daglige ordrer. Lyko planlægger at vokse fra en omsætning i 2021 på to milliarder SEK til 10 milliarder SEK i 2028. 

 

 

 

"Et teknisk anlæg kan man altid designe. Den virkelige prøve er at få mennesker til at samarbejde. Det er lykkedes". - Anna Persson, Chief Logistics Officer hos Lyko.

Fakta om udvidelsen:

5 shuttlegange med 150 shuttler

5 goods-to-man stationer

24 pakborde

 

Faktaboks

Bygherre: Lyko AB

Logistikrådgiver: Langebæk

Automationsanlæg: SSI Schäfer

Projektperiode: Februar 2020 - oktober 2021

 

Om Lyko

Lyko er markedsledende i Norden inden for hårpleje og skønhed og sælger gennem 35 egne butikker og frisørsaloner i Sverige og Norge og en hastigt voksende international e-handels-platform etableret i 2003. Lyko er noteret på First North Premier Growth Market med hovedejer af Lyko-familien. Koncernen har ca. 800 medarbejdere og holder til i Vansbro i Dalarna, Sverige.


linkedin