Bjarne Egedesø

Et logistisk kvantespring


Danskerne er glade for deres cykler. Det kan mærkes hos importør Bjarne Egedesø og Intercycle, som har taget konsekvensen af væksten og nu bygger nye, tidssvarende lokaler i Tietgenbyen ved Odense. Det tilhørende lager bliver strømlinet med et væld af muligheder for at optimere opgaver, der før har været begrænsende og omkostningstunge.Bjarne Egedesø og Intercycle er blandt landets største forhandlere af cykler og cykeludstyr. I mange år har virksomhederne haft lager bestående af flere ældre bygninger med trapper og elevatorer, hvor varerne ligger på forskellige etager. De to virksomheder har godt 10.000 unikke varenumre omfattende alt fra professionelle racercykler til cykelhjelme, tøj, sko og tandhjul. Den stigende mængde varer ligger for en stor dels vedkommende uorganiseret, og det gør ordrehåndtering til en stor opgave. Det er resourcekrævende at finde småstumper, og den begrænsede plads gør det svært at tage nye varegrupper ind. Med tanke på Bjarne Egedesøs og Intercycles aktive vækststrategi er det en uholdbar situation.

Lager bygges fra bunden
I 2009 kontaktede adm. direktør Kim Egedesø Langebæk for at drøfte etablering af et helt nyt lager. Virksomhederne flytter til nyt domicil, som endnu blot er en bar mark, men grunden er købt, og logistikansvarlig Morten Eeg forventer, at kunne tage bygningerne i brug i januar 2011. De helt nye bygninger, som er undervejs, giver Bjarne Egedesø og Intercycle mulighed for at indrette et lager, som dækker de særlige behov, der gør sig gældende for branchen.

"Vi forventer et kvantespring med hensyn til logistikken. Først og fremmest kommer vores varer til at ligge optimalt i forhold plukning. De varer, vi benytter mest, ligger nærmest. Med det kommende WMS og Pick-by-Voice kan vi desuden optimere plukkeruterne betydeligt," siger Morten Eeg, der har en målsætning om en effektivitetsforbedring på mindst 30%.

Alle varer registreres
På 7 uger er dimensioner og vægt på samtlige 10.000 varer blevet registreret med en cubiscanner. Alle data er nu tilgængelige digitalt og vil blive anvendt i det kommende WMS, som vil være kernen i det nye lagers funktionalitet. WMS vil ikke blot udstikke de optimale plukkeruter. Der vil blive taget højde for varer, som ikke må pakkes sammen, såsom skarpe nav sammen med cykelhjelme, og en arbejdsgang vil blive elimineret, fordi der fremover vil blive plukket direkte ned i en korrekt dimensioneret forsendelseskasse.

Første fase i projektet er nu færdigt. Forud er gået et analysearbejde, som blandt andet har beskrevet, hvordan områder som indkøb, indretning og ergonomi kan effektiviseres. Næste fase bliver at udvælge og gå i dybden med leverandører. I den forbindelse skal Morten Eeg på besøg med Langebæk Logistik hos virksomheder, der har implementeret lignende løsninger.

linkedin